Pagini

marți, 16 martie 2010

Etnia in Business

Sa fim in "trend".... zilele astea e la moda tema nationalismului in Ardeal: martie negru 1990, conflict romani-maghiari, scenarii regizate (sau nu) antinationaliste, declaratii ale politicienilor de un nationalism exacerbat, pareri pro si contra acestora.
Sunt zilele manifestatiilor, ale evocarii evenimentelor din 19 si 20 martie 1990 si ale trecutului "national"..
Cateva zile si discutiile trec (cei care indraznesc sa vorbeasca deschis despre asta), totul revine la normal. Toate aceste polemici nu au oricum nici un rezultat.

Dar totusi, polemicile acestea m-au facut sa ma intreb inca o data, daca in Business exista vreo diferenta: daca societatea are administratori romani sau maghiari.
Pentru cei ce lucreaza cu fonduri nerambursabile, sunt sigura ca ei stiu ca exista fonduri de la Guvernul Ungariei pentru sustinerea societatilor cu administratori maghiari (fondurile Szulofold Alap) si firme de consultanta finantate din acest fond pentru a oferi consultanta gratuita acestora.
DAR, pe langa acest program de finantare, credeti ca exista diferenta de oportunitati - intre societatile cu administratori maghiari VS romani ?
Vedeti vreo diferenta pe piata romaneasca intre cele doua "tipuri" de intreprinderi?

Un comentariu:

  1. impartasesc , in general , ideea ca toate swing urile astea seminationaliste sunt caricaturi ieftine de pozitii primitivnationaliste...pentru maghiari , ideea nationala este , poate firesc , impregnata aproape genetic...nu se pot detasa...este aproape , prin simbioza relativ asemanator si pentru romanii traitori in zonele cu etnici maghiari...pentru restul este chiar o idiotenie...si un rezultat al mediocritatii personale ...nu cred in existenta reala a acestei probleme ...este insa , interesant ce se degaja din ceea ce spui, respectiv existenta unor fonduri directionate spre firmele cu administratori maghiari din ardeal...si asta nu e neaparat ceva ce poate fi imputat guvernului maghiar ca proces de intentii , ci este ceva ce poate fi , alaturi de multe altele , imputat guvernului si guvernelor romane , in general...pentru ca , sa nu ai nici cea mai mica strategie pentru directionarea vietii economice a propriului popor mi se pare impardonabil...iar , in general lipsa noastra de reactii si de actiuni adevarate este dezamagitoare...prin extrapolare , diferenta dintre firmele cu administratori maghiari si a celor cu romani este aceasta...in timp ce unii sunt sprijiniti sa gandeasca prin prisma ideilor strategice ale unui guvern , maghiar , ceilalti sunt nevoiti sa gandeasca tinand cont de absenta oricarei idei sustenabile de strategie pe termen mediu...in consecinta , din cand in cand , apare , aproape accidental succesul , de cele mai multe ori se re/reface un bussines plan pe termen exagerat de scurt pentru a fi serios...

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.