Pagini

joi, 11 martie 2010

Internetul - candidatul pentru Premiul Nobel

Anul acesta, Premiul Nobel pentru Pace implica un numar record de nominalizari: 237. Printre candidatii propusi se numara si… Internetul.

Propunerea a venit din partea editiei italiene a revistei Wired, nominalizarea fiind motivata de faptul ca Internetul ajuta "dialogul, dezbaterea si consensul".

Printre sustinatorii "candidaturii" Internetului se numara avocata iraniana Shirin Ebadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in anul 2003, pentru contributia sa la apararea democratiei si a drepturilor omului, si Nicholas Negroponte, promotorul proiectului "laptop-ul de 100 de dolari".

Premiul Nobel pentru Pace a fost instituit de inventatorul suedez Alfred Nobel, la sfarsitul secolul al XIX-lea, pentru a rasplati persoane sau organizatii care contribuie la promovarea pacii si a bunei intelegeri dintre natiuni. Nu e clar cui anume i s-ar inmana premiul, in cazul in care Internetul l-ar castiga.

sursa: descopera.ro


Dupa parerea mea, inclusiv ceea ce era mai demult serios este momentan luat in deradere. Inclusiv celebrele premii Nobel, care in trecut aveau o insemnatate majora in societatea internationala, acuma sunt impregnate de propuneri care de care mai ciudate.

Daca internetul intr-adevar ajuta la socializare, exista atatea cazuri de abuzuri si incalcari de intimitate, de fraude si nereguli. Nu se poate defini internetul ca si o persoana, nici macar juridica cu un rol de mediator absolut... sunt prea multe exemple contra pentru a putea fi clasat astfel.

Acelasi lucru mi se pare ca se intampla si cu cartea recordurilor. Recordurile mediatizate din ultima perioada se refera la ciudatenii si nu la o evolutie.

Cine este de vina pentru asta? Globalizarea? Distrugerea perceptelor morale?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.