Pagini

marți, 29 mai 2012

Principii ale proiectelor publice

Perioada preelectorala, toata tara plina de proiecte, primarii sau candidati, toate culorile politice, etc.
As vrea sa va prezint cum vad eu proiectele publice, cateva din principiile de baza care ar trebui sa se aplice la orice proiect public.- Pun accentul pe cele publice pentru ca acestea au in general un impact mai mare. -

1. Proiectele nu au culoare politica. Orice institutie publica ar trebui sa aiba acces la fonduri, pe baza fezabilitatii si maturitatii proiectelor, in mod egal.
2. Banii nu au culoare politica. Indiferent de solicitant, contractant sau subcontractant, achizitiile ar trebui facute transparent si fara dependenta de apartenenta cuiva sau altcuiva la o culoare politica. Din punctul meu de vedere, cel mai bun sistem de acordare a unei achizitii nu e pe baza celui mai scazut pret, ci pe baza celei mai avantajoase oferte dpdv. tehnico-economic (in cazul in care oferta tehnica e identica, normal, e cel mai mic pret).
3.Fiecare proiect implementat ar trebui sa tina cont de obiectivele orizontale.
- fiecare proiect trebuie sa ia in calcul spatii speciale pentru persoane cu handicap (in special cel locomotor).ex: daca se construieste(reconstruieste, modernizeaza,etc) un drum, trebuie luat in calcul spatii destinate persoanelor aflate in scaune cu rotile. Cat timp sunt borduri (chiar si nu foarte inalte), acestea nu sunt usor de utilizat. aceste spatii sunt foarte bune si pentru mamicile cu copii mici, aflati in carucior :)
- in momentul proiectarii proiectelor, trebuie luate in calcul spatii care sa devina (prin acelasi sau alt proiect) destinate reducerii consumului de energie. ex: in cazul drumurilor (l-am luat si inainte), spatii destinate pistelor de biciclete. Chiar daca momentan nu se pune accent in Romania pe transportul cu bicicleta, daca s-ar implementa o politica de infrastructura si promovare pentru transportul cu bicicleta, numarul biciclistilor ar spori considerabil. Odata cu cresterea populatiei si al numarului de masini, vor deveni indispensabile.
- nu trebuie redusa suprafata de drum in favoarea spatiilor de parcare. Trebuie construite parcari supraetajate, care asigura necesarul de locuri. Daca se aplica si o politica de protectie a parcarilor supraetajate, atunci va scadea si numarul infractiunilor legate de masini si va creste si siguranta cetateanului, dar va fi asigurata si o mentenanta prelungita a masinilor.
- implementarea de masuri pentru producerea de energie regenerabila. Orice investitie noua trebuie sa implementeze si echipamente de producerea de energie pentru incalzire / incalzirea apei din surse verzi. Fie ca e vorba de un parc tehnologic, fie ca e vorba de un centru de agrement, etc., trebuie luat in calcul principiul dezvoltarii durabile. In timp, pretul energiei va creste. Chiar daca investitia initiala este mai mare, in timp se va amortiza.
- implementarea celor mai noi tehnologii. Viteza cu care tehnologia se dezvolta impune necesitatea achizitionarii tehnologiilor de ultima ora. Fezabilitatea unei astfel de investitii este crescuta, iar solutia tehnica este mult mai usor de adaptat pentru tehnologiile de ultima ora, in cazul investitiilor viitoare.
- echipa de management trebuie sa fie formata si din oameni cu experienta. O diploma de manager de proiect nu garanteaza buna implementare si asta nu reprezinta pentru mine om cu experienta. Pentru investitiile mari, nu este de ajuns o echipa de management de 3-4 persoane, ci consider ca e necesar e echipa de minim 6-8 persoane, fiecare cu domeniul sau de expertiza. Oricat de simplu ar fi proiectul, pentru un proiect cu sume mari, sunt necesari: manager de proiect, asistent manager, secretar si arhivator, responsabil financiar, asistent financiar, responsabil logistic, responsabil tehnic, asistent tehnic, responsabil PR si marketing. In functie de tematica proiectului, se vor atribui si alte functii. Este important sa se porneasca cu minim o astfel de echipa, pentru ca in primul rand, un om nu poate fi in acelasi timp in doua locuri. Pe termen lung, orice din acesti oameni poate avea probleme persoanele si este important sa existe o persoana care cunoaste bine problematica proiectului care sa il inlocuiasca pe termen scurt.

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.