Pagini

miercuri, 6 iunie 2012

Cum se voteaza - alegeri locale 10 iunie 2012

Mai sunt cateva zile si e ziua votului.

Desi majoritatea ati mai votat, ma gandeam sa mai explic pasii pentru un vot corect. Daca nu sunteti inca siguri cu cine votati, mai aveti cateva zile in care sa va hotarati. Pentru a fi siguri pe alegerea Dvs. cautati proiectul candidatilor din localitatea dvs. si luati hotararea dupa ce ati analizat ideile propuse.

1. ziua votului - duminica, 10 iunie 2012, intre orele 07.00-21.00
2. documentele necesare pentru vot:
- buletin/ carte de identitate (actuala sau provizorie) SAU
- pasaport  (diplomatic sau de serviciu ) SAU
- carnetul de serviciu militar (elevii scolilor militare)

!!! Asigutati-va ca buletinul / CI este valabil(a) in ziua votului!
!!! Nu se accepta cartea de alegator pentru procesul de vot

3. prezentarea la sectia de vot apartinatoare (Lista sectiilor de vot din toate judetele )
4. in sectia de vot :
- prezentati buletinul/CI pe care se aplica un autocolant si stampila votat
- luati buletinele de vot (4: primar, presedinte consiliu judetean, liste consiliul local, liste consiliul judetean) si stampila votat.
- dupa ce ati aplicat stampila de votat pe candidatul/listele preferate, impaturiti buletinul de vot cu prima pagina (cea pe care apare scris ce lista este) spre interior. Spre exterior trebuie sa apara pagina finala, cu stampila pe ea. 
- predati stampila cu votat si ridicati buletinul de la presedintele de sectie

!!! Conform Legii 67/2004 doar presedintele sectiei de vot are dreptul sa dea si sa primeasca stampilele. Daca primiti stampila de la alte persoane, solicitati in mod expres stampila de la presedintele sectiei. 


in cazul in care ati aplicat gresit stampila, puteti solicita un alt buletin de vot, dar trebuie sa va asigurati ca primul buletin (cel gresit) a fost anulat in fata Dvs.
- stampila se va  pune in interiorul chenarului unde apare mentionat candidatul Dvs. preferat sau lista de candidati. Daca ati depasit chenarul sau ati pus doua sau mai multe stampile (pe mai multi candidati), solicitati anularea buletinului de vot si alt formular.
- pentru persoanele nevazatoare sau cu conditii speciale, asigurati-va ca aveti toate documentele care sa ateste acest lucru, altfel putandu-va fi refuzat dreptul de a vota pana nu demonstrati acest lucru
-  pentru persoanele care nu se pot deplasa, depuneti cerere pentru urna mobila din timp, asigurandu-va astfel ca se accepta iar delegatii ajung in timp util cu aceasta urna.
- prezentati-va la vot la o ora rezonabila, deoarece la orele 21.00 fix se vor inchide sectiile de vot si nu se va mai permite accesul pentru nici o alta persoana.

Nu va vindeti votul! Infracţiunile electorale se pedepsesc cu amenzi de câteva sute de lei şi chiar cu închisoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.