Pagini

luni, 12 noiembrie 2012

Interviu cu Olimpiu Sabau-Pop, consilier local Tirgu Mures

Interviu Cuvantul Liber
Reporter IOAN CISMAS


 
"Sa militam pentru ceea ce-i uneste si nu ii dezbina pe targumureseni”

– Interlocutor: lector univ. dr. OLIMPIU SABAU POP, consilier local, Consiliul Municipal Targu-Mures –

- Sunteti un tanar realizat profesional: cadru universitar si notar public. Pe langa toate acestea mai incape si cea de consilier local municipal? Ce v-a determinat sa intrati in politica?

- A face politica adevarata inseamna a te angaja sa te implici in conducerea societatii spre binele cetateanului pe diferitele ei trepte ierarhice, in executiv sau legislativ. Structura institutiilor democratice iti ofera in acest sens o paleta larga de posibilitati, fie ca ales in fruntea unei comunitati: primar, presedinte de consiliu judetean, fie in legislativul acestora: consilier sau deputat in Parlament etc. Noi, cei tineri, ne plangem de ani de zile de prestatia necorespunzatoare a clasei noastre politice. A critica este intr-adevar o forma de atitudine, dar esentiala este implicarea nemijlocita pentru indreptarea lucrurilor prin propria participare la actul conducerii. In acest sens, amintesc deplina legitimitate a tinerilor de a se implica pretutindeni, inclusiv in politica, ca fauritori ai propriului destin.

- Functia de consilier local este treapta cea mai de jos a ierarhiei politice. Unii ca dv. plonjeaza direct in Parlament. Faptul ca ati luat-o de jos se inscrie intr-un proiect personal cu bataie mai lunga?

- De tineri este nevoie peste tot, chiar si in forurile cele mai inalte ale societatii. Dar trebuie retinut ca si politica este o meserie care se invata. Are rigorile si deontologia ei, iar nevoia de ucenicie este valabila si aici. Pentru a o profesa cu pricepere si buna stiinta trebuie sa o cunosti. Lucrul acesta este cu atat mai necesar pentru cei tineri lipsiti in buna parte de experienta vietii. Ca presedinte al Organizatiei de tineret TSD Targu-Mures, vicepresedinte al Organizatiei de seniori PSD Targu-Mures si vicepresedinte al organizatiei Judetene Mures a PSD, toate aceste functii ma obliga la implicarea mea in politica reala a comunitatii. De altfel, alaturi de mine alti 11 tineri ai organizatiei targumuresene TSD au fost promovati candidati pentru diferite functii locale in alegerile locale din luna iunie a acestui an. Referitor la profesia mea de jurist, consider ca in legislativul local, ca de altfel si in Parlament, este nevoie de specialisti care sa vegheze asupra legalitatii elaborarii hotararilor.

- Faceti parte din cel de al saselea Consiliu Municipal. Exista o diferenta intre imaginea creata anterior si ceea ce inseamna in realitate un consiliu local?

- Exista, desigur, ca orice deosebire intre teorie si practica, intre vis si realitate. Viata are bunele si relele ei pe care le intalnim si in acest domeniu. Pe langa multe lucruri se cer invatate si arta conlucrarii, a cooperarii, a compromisului. Evident, toate acestea la locul lor si in anumite limite.

- Ca entitate, cum apare Consiliul Municipal, ca o echipa sudata sau divizarea pe partide se simte si aici?

- Filosofic vorbind, formam o unitate intr-o mare diversitate. Pe anumite probleme, putem realiza un consens general, dar sunt situatii cand facem si aliante de moment, intempestive chiar. Votam unii cu altii fara sa ne dam seama, chiar daca simpatiile politice sunt mai la periferie. Adica pe o anumita tema gandim la fel, desi ideologic ne deosebim.

- Faceti doar aliante ocazionale, nu aveti si din acelea stabilite prin protocol?

- Noi, cei de la USL, suntem in coalitie si la nivelul Consiliului local. Se stie de alianta noastra cu PNL, ceea ce a dat nastere la grupul USL din consiliu. In rest, nimic. Adica nu avem alte intelegeri prealabile cu un alt grup. Desigur, ne consultam, votam cu unii sau cu altii in masura in care constatam ca asa este bine, este normal si in interesul comunitatii.

- Consiliul local municipal Targu-Mures are specificul lui. Pe langa o reprezentare partinica avem de a face si cu una etnica. Cum se imbina sau se armonizeaza aceste categorii de interese?

- Actualul Consiliu local municipal este format, ca de altfel si inainte, din 23 de consilieri. Sase apartin USL (PSD plus PNL), sapte ApMS si zece UDMR. Etnic vorbind, este vorba de 10 consilieri ai alegatorilor maghiari si 13 ai romanilor. Actuala structura este cea mai favorabila pentru noi de la constituirea acestei institutii. Lucrul acesta se vede insa foarte rar pentru ca in abordarea problematicii orasului voturile merg dintr-o parte in alta, astfel incat de cele mai multe ori consilierii romani si maghiari se afla pe aceleasi baricade, in preocuparea de solutionare a problemelor municipiului. Mai mult chiar, putem spune ca separatismul politic pare mai evident decat cel etnic.

- La sedinta Consiliului local de luna trecuta ati avut un moment mai dificil. Colegii de la UDMR au introdus pe ordinea de zi un proiect de hotarare care prevedea inscriptionarea bilingva a numelor tuturor strazilor si pietelor municipiului Targu-Mures. Concluziile le stim, dar cum ati abordat problema?

- Sunt situatii delicate, chiar penibile, in care insa compromisul nu-si are locul. Oricat de bine am conlucra cu colegii maghiari in aceste situatii nu putem decat sa le refuzam doleantele, ceea ce am si facut. Intr-o anumita masura ii intelegem, se apropie alegerile si trebuie transmise catre alegatorii lor si mesaje de acest gen, mai ales ca ele se leaga de autonomia mult trambitata. Cu aceste aspecte noi nu putem fi de acord si le respingem. Nu pentru ca asa vrem noi, ci pentru ca ne da acest drept legea si pentru ca asa e moral. Nu vreau sa intru in detalii. Oricine din tara aceasta, dar si din Europa stie ca in ultimii 22 de ani maghiarii din Romania si-au adjudecat foarte multe drepturi, ca nici o alta minoritate din alte tari ale continentului. Or, a avea paharul plin ochi si a mai solicita sa ti se mai toarne este o absurditate. Apoi nu trebuie uitat faptul ca si noi, consilierii romani, avem alegatorii nostri, care au motive sa nu fie indiferenti la acest proces de maghiarizare a municipiului Targu-Mures din ultimii ani. Invitam pe colegii maghiari sa militeze pentru ceea ce-i unesc pe targumureseni si nu pentru ceea ce-i indeparteaza. Incercarile acestea de separatism, de retragere in propria cochilie nu sunt de bun augur pentru o comunitate a secolului XXI, care pentru o mai buna comunicare are nevoie de foarte multe punti de legatura si nu de ziduri, de tot felul de oprelisti. Avem de infaptuit impreuna multe proiecte, care sa duca la dezvoltarea orasului, la mai buna lui gospodarire, la schimbarea in bine a microclimatului de viata, a imaginii municipiului, aflat intr-adevar pe un drum bun, dar mai sunt inca multe de pus la punct pentru a fi cu adevarat civilizat, european. Speram ca pe viitor colegii nostri maghiari vor intelege ca promovarea in consiliu a unor astfel de proiecte este contraproductiva. Este bine ca preocuparile noastre sa vizeze propuneri in beneficiul ambelor comunitati, al tuturor locuitorilor municipiului Targu-Mures.

- Venind vorba de proiecte, aveti in vedere un anume proiect de hotarare la care tineti in mod deosebit?

- Suntem pe cale de a finaliza o hotarare de Consiliu local prin care Biblioteca Judeteana sa fie sprijinita financiar de catre Primaria Targu-Mures, dat fiind faptul ca ea functioneaza si ca Biblioteca Municipala. De asemenea, noi, cei de la USL, dorim sa blocam procurarea la preturi exagerate a unor apartamente asa-zis sociale, pentru a chivernisi banul public. Tot in acest scop, vom fi mai exigenti cu deplasarile pe care lucratori din aparatul Primariei le efectueaza in afara tarii.

- Obisnuiesc consilierii sa-si mai aduca aminte si de cei care i-au trimis in legislativul municipiului? Ce mesaj ati avea pentru acestia?

- Contractul incheiat cu alegatorii expus in perioada campaniei electorale ramane desigur valabil. El dureaza pe intreaga perioada a mandatului, pana in 2016. Pe agenda noastra de la Consiliu stau in permanenta teme la care ne-am angajat in timpul campaniei electorale. Mesajul pe care il transmit alegatorilor mei este sa creada in capacitatea actualului Consiliu local, care impreuna cu executivul Primariei vor milita pentru infaptuirea climatului de buna convietuire, in care toti locuitorii municipiului, indiferent de etnie, sa se simta la ei acasa, sa fie mandri ca sunt targumureseni.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.