Pagini

miercuri, 5 decembrie 2012

Dosar de candidat ARD: Doru Opriscan!


DORU OPRIŞCAN

Un sfat pentru cei care vor să meargă la vot- nu credeţi niciodată un politician care spune că a schimbat 3-4 partide din convingere, aşa ceva nu există- singura certitudine sunt banii şi funcţiile.
Politicienii se joacă cu emoţiile oamenilor pentru că le este frică să spună lucruri raţionale. Libertatea adevărată pentru un alegător este informaţia, nu opinia şi nici dezbaterile de la televizor.
Informaţia trebuie verificată din cât mai multe surse, atenţie, surse credibile. Nu căutaţi informaţii relevante despre politicieni pe Google, din păcate internetul a devenit o mare groapă de gunoi plină de mizerii. În ultimul rând judecaţi cu capul vostru. TU eşti cel care decizi!
Aşadar la Mureş democrat liberalii îl au ca primar pe Dorin Florea. Acesta, alături de Emil Boc, Mircea Hava de la Alba, Gheorghe Falcă de la Arad şi George Scripcaru de la Braşov, este printre singurii primari importanţi ai un partid care pe vremuri controla aproape autoritar primăriile din România. Cam atât a mai rămas din PDL!
Primarul Dorin Florea îl are ca mâna dreaptă în organizaţia de la Mureş pe un anume domn Doru Oprişcan, actual deputat PDL, fără o activitate parlamentară importantă. Oprişcan este fost ţărănist, lider important în administraţia locală de-a lungul anilor şi om cu funcţii grele în vremea convenţiei democrate.
Întâi Oprişcan a trecut la PNL, apoi s-a transformat în independent cu simpatii şi susţinere de la PSD, aşa cum a făcut şi prietenul său Dorin Florea, pentru ca în final după ce primarul Florea a trecut la PDL, Oprişcan să aleagă şi el culoarea portocalie.
Numele lui Oprişcan este sinonim cu scandalul privatizării marelui combinat chimic de la Tîrgu Mureş- Azomureş. Oprişcan era în acele vremuri director al Fondului Proprietăţii de Stat, condus de Radu Sârbu, un personaj care ţine prima pagină a ziarelor din acea perioadă cu acuzaţii de corupţie. După privatizarea de la Azomureş pe care a supervizat-o în calitate de şef al FPS, Oprişcan s-a angajat taman la combinat, pe post de director.
În 2001, odată cu venirea la putere a lui Adrian Năstase, Ovidiu Grecea, şeful Corpului de Control al Primului Ministru, a venit personal la Târgu Mureş pentru a ancheta privatizarea AZOMUREŞ, despre care presa centrală de atunci scrisese că este unul din marile jafuri ale privatizăriilor făcute în România de către ţărănişti, alături de afacerea Romtelecom.
Grecea a constat că în procesul de privatizare al combinatului societatea luxemburgheză Transworld a cumparat doar 32 la sută din acţiunile Azomureş , cu toate ca ei doreau sa deţină 51 la sută.
De fapt, compania din Luxemburg controla combinatul tocmai pentru că Statul prin FPS-ul condus de Oprişcan, mai deţinea un pachet de acţiuni important, iar în Consiliile de administraţie reprezentanţii FPS susţineau interesele companiei Transworld şi votau cot la cot cu luxemburghezii.
În final, pe marea anchetă de la Azomureş s-a pus batista ca pe ţambal. Oprişcan a fost nevoit să-şi dea demisia din slujba călduţă şi să îmbrăţişeze o carieră politică alături de primarul Florea şi astfel să ajungă deputat. Acum candidează din nou pentru un alt mandat.
După această anchetă Grecea, şeful corpului de control, a fost tras pe linie moartă. Şpaga vehiculată pentru îndepărtarea lui ar fi avut un miros chimic.
Lecţia pe care Oprişcan ne-o predă nouă astăzi este similară proverbului- orice şut în fund un pas înainte, de unde şi obiceiul politicienilor de a-şi da cât mai multe şuturi în fund cu orice ocazie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.