Pagini

joi, 17 octombrie 2013

Proiecte Tara lui Andrei - Asociatia Planeta Verde

Proiecte in dezbatere - Asociatia Planeta Verde


Cu toate ca personal nu sunt o sustinatoare a sistemului de jurizare bazat pe vot public, suntem in campanie pentru promovarea a doua proiecte depuse pe programul Tara lui Andrei (http://www.taraluiandrei.ro) - proiecte pe constientizarea necesitatii dezvoltarii durabile, a colectarii selective si protectiei mediului.

Avem nevoie de voturi pentru a le putea transforma in realitate!
Sistemul presupune crearea unui cont cu care se pot vota 3 proiecte, cate unul pe fiecare categorie.
Noi avem doua proiecte dedicate tinerilor astfel :


1. Proiect dedicat elevilor - se va implementa in parteneriat cu CEDD - Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila

Proiect MiniMuzeul Deseurilor 
http://www.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-mini-muzeul-deseurilor-id-735-cmsid-65  - Categorie MediuProiectul implica crearea unei campanii active integrate de protectia mediului la nivelul tinerilor din Bucuresti prin: activitati de cercetare de mediu si identificarea celor mai poluate 4 zone, implicarea a 4 scoli generale si licee din aceste zone in educatia de mediu, crearea a 4 expozitii (una in fiecare scoala) care sa prezinte un muzeu al deseurilor, sustinerea zilnica timp de 3 luni de cursuri nonformale de mediu (800 participanti), realizarea a 4 ateliere de creatie cu 100 de tineri (25/atelier).
 Atelierele presupun reutilizarea unor materiale folosite si transformarea acestora in obiecte. Lectia de educatie nonformala propune prezentarea unor elemente reciclabile (pet, hartie, sticla) si ce putem face cu acestea, cum modifica gradul de poluare prin colectare si reciclare, durata de reciclare a deseurilor municipale.
Situatia actuală necorespunzătoare în ceea ce priveşte managementul deşeurilor este o provocare pentru o schimbare. Muzeul Deşeurilor propune o nouă perspectivă asupra impactului pe care-l au „deşeurile” asupra vieţii noastre de la disconfort la ameninţare şi, mai ales, necesitatea integrarii lor în ciclul resurselor–temporar transformate în obiecte care, erodate de timp devin „deşeuri”. Vedem ca fiecare deşeu este avatarul unui obiect – odată util şi râvnit – este pariul acestui muzeu neobişnuit. Implicit el reprezintă un parcurs iniţiatic şi educativ, incitant pentru minte şi mobilizator pentru noi toţi. Dintr-o dată, tot mai des pomenitele obiective sau obligaţii de management integrat al deşeurilor, de prevenţie şi reducere, de colectare selectivă, de valorificare capătă sens, devin realităţi palpabile.


Proiectul este structurat pe 4 activitati principale, primele doua desfasurandu-se concomitent (3 luni): activitatile organizatorice si de cercetare a mediului bucurestean.
Etapa a doua propune interventia la nivelul tinerilor si presupune activitatile nonformale de expozitii, cursuri, ateliere (3 luni) iar ultima presupune evaluarea, monitorizarea si diseminarea rezultatelor proiectelor (2 luni).2. Proiect dedicat studentilor, se va implementa in parteneriat cu CSOSR - Centrul Suport pentru Organizatiile Studentesti Romania  si CEDD - educatie privind protectia mediului
Proiect Ghiocelul si Gunoiul
http://www.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-ghiocelul-si-gunoiul-id-627-cmsid-65

Proiectul sprijină comunitatea capitalei României prin activități de educație nonformală să își folosească în mod ingenios propriile resurse, pt dezvoltarea unei comunități curate și durabile. Se va organiza o campanie de constientizare publica a necesității protejării mediului înconjurător și încurajarea initiativelor ecologice. Campania cuprinde activități și tehnici de educație nonfomală și inovare, completând în același timp orizontul cultural al bucureștenilor prin expunerea unei piese de teatru. 

Se vor combina astfel mai multe sectoare: educația nonformală, educația privind protecția mediului, dezvoltarea comunitară a tinerilor, dezvoltarea orizontului cultural. Spectacolul „Gunoiul şi Ghiocelul” aduce în discuţie problemele legate de mediu şi deşeuri într-un inedit dialog în mişcare. De-a lungul a celor peste 10 tablouri actorii Nadejda Dimitriu, Petru Ciobanu, Ady Nour, Vadim Rusu, Silviu Man, Petru Voicu Rusu, reinterpretează în cheie gravă sau cu umor teme esenţiale ale ecologiei, propun soluţii şi acţiuni, gesturi fireşti pentru probleme majore. Piesa „Gunoiul şi Ghiocelul” este o metaforă moralizatoare, la adresa „spiritului civic” al românilor. Prin punerea acestei piese în scenă, printr-un spectacol de pantomimă, sporim gradul de conştientizare a necesității intevenției în problema deşeurilor. S-a ales acestă modalitate inedită de abordare a problematicii deşeurilor în încercarea de a determina, convinge şi implica publicul să ia parte la soluţionarea acestei situaţii şi Menţinerea Bucurestiului Curat.

Proiectul va cuprinde trei etape principale: 1. etapa organizatorică, prin asigurarea tuturor activităților logistice și de resurse umane necesare, inclusiv asigurarea sălii, a voluntarilor– 2 luni de la semnarea contractului; 2. etapa de implementare a spectacolului, ce cuprinde două reprezentații ale piesei pe parcursul a doua luni, in functie de conditiile salii si a resurselor umane – 3 luni. 3. etapa de monitorizare, raportare și diseminare – cuprinde monitorizarea impactului, raportarea si diseminarea rezultatelor – 2 luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.