sâmbătă, 19 iunie 2021

Programul național de mentorat pentru consultanți - cel mai remarcabil proiect de antreprenoriat din Europa

PROGRAMUL NAȚIONAL DE MENTORING INTENSIV PENTRU ACTIVITĂȚILE DE CONSULTANȚĂ ÎN MANAGEMENT DEDICAT TINERILOR (mentoring de grup) a primit în data de 13 iunie 2021 la Conferința Europeană 2021 a JCI premiul cel mai remarcabil proiect de business și antreprenoriat din Europa ("Best Local Business and Entrepreneurship Program in Europe"). 

În perioada 10-13 iunie 2021 a avut loc de data aceasta în mediul online, Conferința Europeană a Junior Chamber International (JCI). JCI este o organizație internațională cu vechime de peste 100 de ani, compusă din tineri cetățeni activi cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani dedicați creării impactului în comunitățile lor. Organizația cu peste 150.000 de membri în întreaga lume urmărește să dezvolte abilitățile de lideri și antreprenori în rândul tinerilor și să îi împuternicească să creeze schimbări pozitive în comunitățile din care provin. 

Programul îl implementez în parteneriat cu JCI Târgu Mureș (ca organizator) începând cu anul 2020 și are o ediție anual. Este un program gratuit care are ca scop dezvoltarea abilităților de consultanță în managementul afacerilor, acesta fiind primul program de acest fel din România (posibil și din Europa, eu nu am identificat unul similar). 

Manager de proiect din partea JCI Târgu Mureș în anul 2020 a fost Marius Giurgiu care a acceptat și și-a asumat provocarea de a coordona proiectul din partea organizației. În anul 2021 ștacheta a fost preluată de Anamaria Vodă, care a fost nu doar manager de proiect 2021 dar și participant și finalist în ediția 2020. Dovada interesului și implicării acestora nu poate fi mai bine reliefată ca prin premiul primit în cadrul organizației la Conferința Europeană JCI 2021.

Anul 2021 a beneficiat de mici modificări și sprijinul a trei noi mentori (finaliști ai ediției 2020), fără de care programul nu s-ar mai fi desfășurat: Anamaria Vodă, Ionuț Procop, Vlad Popescu. 

Programul, pe care l-am gândit câteva luni în cursul anului 2019, a fost inspirat de un program internațional de dezvoltare a abilităților tinerilor de a evalua programe și politici (un domeniu care de altfel este deficitar și la noi, din punctul meu de vedere) dar adaptat pentru consultanță și nevoile identificate de mine la nivelul pieței de consultanță în management din România. 

Metodele și conținutul programului, pe principiile educației non-formale, au fost alese pentru a maximiza impactul acestuia, astfel încât în câteva luni tinerii participanți să interacționeze cu o informație cât mai extinsă și de la instituțiile responsabile în domeniu. Cu accentul pus pe "lemnoleza consultanței", fără de care nu cred ca poate vreun consultant activa. 

Am mai integrat și puține "tips&tricks" din experiența mea (și învățăminte din greșelile mele de-a lungul timpului), astfel încât la finalul programului participanții să dețină toate instrumentele necesare realizării și implementării de proiecte de succes. 

Consider ca programele de sprijin a consultanței din România sunt extrem de importante, este o nevoie foarte mare, mai ales ca există multiple informații incorecte ("fake news"), dezvoltarea comunităților se face tot mai mult prin proiecte din ce în ce mai complexe, iar capacitatea de implementare și absorbție este direct proporțională cu nivelul de pregătire a oamenilor din domeniu. 

Chiar dacă avem deja câțiva ani de când a apărut domeniul, numărul proiectelor și complexitatea acestora crește odată cu cerințele europene și internaționale, creativitatea și inovativitatea societății, modificările permanente de regulamente europene și politici, etc. 

Astfel, consider că intervenția în asigurarea de oportunități de pregătire pentru consultanți ar trebui să fie o prioritate și a mediului privat, a celui universitar, dar mai ales pentru cel public. 

Vă așteptăm și la anul în program!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.